Gomdruk met Jean Janssis – 5 maart 2017

Slideshow stoppen: muis over beeld. – Volledig scherm: klik F11.
Kommentaar: onder de slideshow

In 2017 kozen we de gomdruk als hoofdthema. Tijdens onze eerste bijeenkomst hadden we het grote genoegen JEAN JANSSIS te verwelkomen.
Licentiaat in de Romaanse Filologie aan de Universiteit van Luik in 1975, heeft Jean zich heel rap, sinds 1976, volledig aan de fotografie toegewijd. Na tien jaar traditionele film fotografie en een persoonlijke tentoonstelling in Brussel in 1980, ontdekte hij de gomdruk techniek in 1987 tijdens een bezoek aan het Foto Museum van Antwerpen. Hij nam deze techniek onmiddellijk over, en vandaag, 37 jaar later, is het nog steeds zijn lievelingsprocede. Ondertussen werd hij internationaal erkend als een meester in zijn kunst.
Maar het zou verkeerd zijn enkel de technische stunt in zijn werk te zien. Dit gaat verder dan het mooi technisch perfect beeld; men in de aanwezigheid van iets sterker. Uit deze grote prints, de structuur van het gekozen papier en pigmenten, de speling van licht en schaduw, zijn interactie met de modellen, straalt een sfeer vol sensualiteit uit die universele thema's illustreert: de mens, het leven, liefde, dood ... De techniek staat hier in dienst van de visie, het gevoel. Kijkend naar zijn werk, moet men onvermijdelijk denken aan de woorden van Minor White: “Ik fotografeer de dingen niet zoals ze zijn, maar als ik ben ... Elke foto is een zelfportret”, en van Robert Delpire: “Laten zien is een ding, doen nadenken over wat we zagen is een ander”.
Het werk van Jean Janssis opent een deur die toegang geeft aan zijn innerlijke wereld ... maar pas op! Wanneer men binnengaat zal men ook gaan mediteren over zijn eigen wereld ...

Evenementen

Wereldwijde Pinhole Fotografie Dag 2017
Kortenberg - 30/04/2017

Gomdruk met Jean Janssis
5/03/2017

Randorix
10e Randonnée d'Artistes Rixensart 14-15 & 21-22/06/2014