LIGHTMEASURE PPM2: een draagbare UV-belichtingsmeterOpgelet!! Deze lichtmeter wordt niet meer gemaakt. Geïnteresseerden moeten daarom proberen er een te vinden op de tweedehandsmarkt.

Ian Parker, bij LightMeasure.com, bouwt en verkoopt een unieke UV-meter, speciaal ontworpen voor kunstenaars die werken met UV-gevoelige media. Voor meer informatie, zie zijn website

Nadat uw UV “streefdosis” voor uw combinatie lichtbron/medium op de gebruikelijke manier is vastgesteld (met teststrips), kunt u voor verdere afdrukken eenvoudig de meter gebruiken om de ontvangen UV hoeveelheid tijdens het belichten te controleren en deze belichting te stoppen wanneer de streefdosis bereikt is. Vooral interessant voor opnamen onder zonnelicht (van in wezen variabele intensiteit in onze streken)..

De PPM2-sensor meet alleen de UV-golflengten tussen 350 - 490 nm terwijl deze niet reageert op zichtbaar licht..

Verschillende leden van Picto hebben er een aangeschaft en getest. Ze zijn tot de bevinding gekomen dat deze meters goed werken, gebruiksvriendelijk zijn en degelijk zijn gebouwd. U kan meer lezen over hun eerste indrukken op deze pagina

Ian overweegt een nieuwe productierun, indien hij voldoende voorbestellingen kan ontvangen.

Indien u geïnteresseerd bent, neem dan zo spoedig mogelijk vrijblijvend contact met hem op via het contactformulier van zijn website.


Een interessante toepassing....


René Smets zocht al geruime tijd naar een eenvoudige, maar doeltreffende methode om zijn buitenhuis opnames met zijn nat kollodium of daguerreotypie camera juist te belichten. Beide technieken vereisen lange belichtingstijden en dit kan problemen stellen wanneer het wolkendek zorgt voor serieuze lichtschommelingen.

Hij voerde volgende test uit met deze meter.

Eerst een aantal opnames volgens zijn gewone werkwijze:
ISO ingesteld op 6, diafragma op 8, gemeten lichtwaarde 8: de belichtingstijd die correcte platen opleverde was 3'25".

Bij de volgende belichtingen, werd de sonde van de meter naast het objectief geplakt, en liep de meter mee tijdens de belichting.
Resultaat: Bij de gemeten intensiteit van 169 en een belichtingstijd van 205 seconden ( 3'25''), kreeg de plaat een UV-dosis “35”

Vervolgens werd nogmaals een plaat belicht, zonder de belichtingstijd in acht te houden, totdat de dosis het aantal 35 (de “streefdosis”) bereikte. Deze plaat was ook correct.

Voor de volgende opname, om een volledig verschillende lichtsituatie te simuleren, werd naast zijn onderwerp ook nog een gelaatsbruiner opgesteld en opgestart. De gemeten intensiteit was dan 226 in plaats van 169.
De nieuwe plaat werd belicht tot de eerder vastgestelde streefdosis (35) bereikt was. Dit vereiste een belichtingstijd van 156 seconden (in plaats van de 205 seconden zonder de gelaatsbruiner). Ook deze plaat was perfect belicht.Conclusie van René:
Deze meter is een prima hulp, zeker als de verlichting onstabiel is zoals bij nat collodium en daguerreotypie buiten. Ik ben heel tevreden over deze aankoop en investering, die mij een hoop ellende gaat besparen.