LIGHTMEASURE PPM2: eerste indrukken







De meter is netjes opgeborgen in een handig etui. Eenvoudig op te ruimen en in gebruik te nemen. Het is vrij klein en daarom gemakkelijk te plaatsen in de UV-lichtbak.
















De sensor met zijn verlengkabeltje lijken wat fragiel. Maar als u de stekker voorzichtig verwijdert en niet aan de kabel trekt, zal deze zeker jaren meegaan.
















Het display is eenvoudig en duidelijk, het geeft de tijd (Time - in seconden), de momentele intensiteit (In) en de geaccumuleerde hoeveelheid UV-energie (Dose). Alles heel eenvoudig maar efficiënt..

Voor een van de tests werd de sensor in een lightbak (gezichtsbruiner) geplaatst en pas toen was het licht aan. Dit benadrukt hoe deze lampen werken: de lichtintensiteit vertoont een continue en vrijwel stabiele stijging. Na 3 minuten waren de lampen nog aan het opwarmen, wat betekent dat hun frequentie en dus hun intensiteit bleven oplopen. Wanneer men de lamp eerst gedurende 5 minuten laat opwarmen en daarna gedurende 3 minuten belicht, merkt men dat de intensiteit tijdens deze 3 minuten nog steeds toeneemt. Voor deze test met ongeveer 3%. Dit alles toont ook de fijne lichtgevoeligheid van het apparaat.

Het belangrijkste met dergelijke meters is de herhaalbaarheid. Dezelfde getallen moeten worden verkregen, bijvoorbeeld met herhaalde identieke belichtingen/metingen. Dat was hier het geval voor een cyclus van vijf belichtingen/metingen..

Als je twee meters met elkaar vergelijkt, geven ze niet dezelfde waarden. Dat is normaal en de fabrikant vermeldde trouwens dat de eenheden niet zijn gekalibreerd in technische lichtstroom eenheden. Het verschil tussen de verschillende meters was ongeveer 4%, maar deze 4% bleef constant.
Voor ons gebruik, gezien men meestal alleen met één en hetzelfde meetapparaat werkt, is dit absoluut geen probleem.
Maar als u belichtings-info wilt uitwisselen (bijvoorbeeld als u een procédé met andere fotografen zou bespreken), moet u er rekening mee houden dat er kleine verschillen kunnen zijn.

De sensor moet goed geplaatst zijn. Als het even niet precies naar de lichtbron is gericht, zal er onmiddellijk een afwijking optreden.

Andere gebruiken

  • Meten van de lichtverdeling van de lichtbak. Wanneer men het UV-licht niet alleen in het midden, maar ook in de hoeken, kan men zien hoe belangrijk het verval kan zijn.
  • René Smets, een prominent lid van onze groep, gebruikt het als een lichtmeter voor zijn natte collodion en daguerreotypie-opnames buitenshuis, waarbij hij de sensor op de lens van de camera plaatst en is er erg blij mee (zie zijn test op vorige pagina). Zodra de streefdosis voor zijn platen is bepaald, zijn variaties in de zon tijdens de belichting geen probleem meer.
De algemene indruk is dus zeer positief en de kopers zeer tevreden. Kortom, ze beschouwen deze meter als een goed en nuttig hulpmiddel.