Pierre Gavroy

Pierre Gavroy... te vroeg vertrokken...


Eind juni kwam het nieuws, als een donderslag in de blauwe hemel: Pierre is op 10 juni 2020 overleden..

Pierre Gavroy, geboren in Aarlen in 1954, was een autodidact als fotograaf. Hij zette zijn eerste stappen in de fotoclub van het Jeugd- en Cultuurhuis van Athus. Nadien verhuisde hij naar Berloz en vervolgde hij een carrière in de informatica in Brussel. Na een onderbreking van ongeveer twintig jaar keerde hij in 2008 terug naar de fotografie en werd al snel fanaat van analoge middelformaat-fotografie.

De Ardenner Pierre was een discreet mens, maar dynamisch en efficiënt. Hij was volledig bij fotografie betrokken, als beoefenaar zowel als organisator. Samen met Francis Cornerotte was hij actief bij “Priorité à l'Ouverture”, een in 1992 in Luik opgerichte vereniging van fotografen. Fotografie was steeds voor hem het resultaat van een emotie, of van een bezinning over onze samenleving.

Hij was student van Paul Fumière (ook lid van Picto Benelux) aan de Constantin Meunier-academie in Etterbeek, en sloot hij zich bij onze groep aan in maart 2017: zo konden wij kennis maken met de mens, en met zijn gomdrukken, een techniek van weleer die hij in een resoluut hedendaags perspectief wou gebruiken. Zijn serie “Y avait une ville” (het liedje van Claude Nougaro...) doet denken aan een verlaten stad , plots doordrongen door vreemde giftige wolken...
Tegelijkertijd zette hij zijn studie voort aan de Academie voor Schone Kunsten in Luik, bij Frédéric Materne.

In 2015 werd hij laureaat van de Idepix-wedstrijd (fotoscholen van de Federatie Wallonië-Brussel) in Namen en in 2016 werd hij genomineerd voor de Prix de Photographie de l'Émulation : “Luik, zijn inwoners, zijn erfgoed, vandaag”

Pierre, het was een echt voorecht U bij onze leden te kunnen tellen.
Tot ziens, makker, we zullen je missen...


Pierre Gavroy

Tentoonstellingen:

Individueel:

Gezamenlijk:
  • “Si Liège m’était contée” (2012)
  • “Des hommes et des Terrils” (2012-2014)
  • “Etterbeek, la nuit” (2014)
  • “Obsessions urbainest” (2015)
  • etc...