Roger Kockaerts

Roger Kockaerts: Vaarwel Vriend....

Vrijdag 13 september 2019: rouwdag voor Picto Benelux, die een van haar centrale figuren verloor.

Zonder de discrete, maar dynamische en efficiënte steun van Roger Kockaerts, zonder zijn onafgebroken trouwhartigheit en vriendschap, zou onze groep zeker niet zijn wat hij geworden is. Zijn juiste inschatting van zaken op gecompliceerde momenten, zijn bereidheid om steeds verder te gaan, zijn constante beschikbaarheid waren voor ons van onschatbare waarde.

Geboren in 1931 in Wilsele, was hij sinds 1956 een autodidactische fotograaf, met een voorliefde voor de natuur en minerale of plantaardige texturen; hij was ook geïnteresseerd in structuren die zich met behulp van computerprogramma's tot willekeurige patronen ontwikkelden. Hij heeft vele historische technieken beoefend,en meer bepaald de cyanotypie en de platien-palladiumdruk. Rond 1968 bestudeerde hij de oude, bijna helemaal vergeten orotone-techniek en ontwikkelde zijn eigen “chromotypie”. Zijn recent werk was meer gericht op de fotografische bedoeling, en minder op het esthetisch aspekt.

Vanaf 1980 raakte hij geïnteresseerd in conserveringstechnieken van fotografische emulsies, en volgde hij verschillende opleidingen in de Verenigde Staten. Zijn eerste publicaties op dit gebied dateren uit 1985 en hij kan worden beschouwd als een van de pioniers op dit gebied. In 1989 richtte hij Permadocument-pH7 op, een structuur die gespecialiseerd was in het conserveren en restaureren van fotografische materialen. Tal van inrichtingen (waaronder het Getty Conservation Institute in Los Angeles), musea, galerieën en kunstenaars hebben beroep gedaan op zijn expertise.

Fotokunstenaars uit de hele wereld, die met alternatieve fotografische technieken werken, hebben in zijn galerie “Atelier pH7” tentoongesteld.

Van 1994 tot 2007 doceerde hij in de afdeling conservatie en restauratie van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen

Hij publiceerde tal van technische werken en verschillende monografieën die zijn artistieke route beschrijven (waaronder “ Introspectie - Retrospectie” in 2016). Zijn werken zijn te vinden in vele particuliere collecties, musea en instellingen over de hele wereld: Musée d'art, Fribourg, CH - Victoria & Albert Museum, GB - University of California in Berkeley, USA - Int. Photography Museum, Riverside, USA - International Photography Museum, Balbao Park, San Diego,USA - Visual Studies Workshop, Rochester, USA - Musée Royaux des Beaux Arts, Bruxelles, B. - Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, B. - Ministère de la Culture Française, B. - Musée de la photographie, Mont-sur-Marchienne, B. - FotoMuseum Antwerpen, B. - Fondation Biermans Lapôtre, Paris...

Wij van PICTO Benelux zijn bijzonder trots dat Roger deel uitmaakte van onze leden. Vaarwel, Vriend, je blijft voor altijd in ons geheugen gegrift, en een voorbeeld voor ons allen.

Roger Kockaerts

Voor wie meer wil vernemen over Roger:

Publicaties Roger Kockaerts (Gratis downloadbaar - pdf)